Przepis kulinarny
Ciasto kokosowe z ananasem Autor: calineczka   Data: 19.04.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=15034
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 40 min. ?

Składniki:

Biszkopt: 5 jaj, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 5 łyżek oleju. Ciasto z wiórków kokosowych: 4 białka, 20 dag wiórków kokosowych, 1 szkl. cukru. Krem: 1 puszka ananasa, 1 margaryna Kasia, 1/2 budyniu śmietankowego.

Jak przyrządzić?

Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, delikatnie mieszając, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, octem i olejem. Piec około 15-20 min w temp. 180 stopni. Ciasto z wiórków kokosowych: białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać wiórki kokosowe. Piec na natłuszczonym pergaminie na złoty kolor. Krem: odlać sok z ananasa (1 szkl.), jeśli będzie niepełna szklanka, uzupełnić ją wodą i na soku ugotować budyń. Margarynę utrzeć i na przemian dodawać żółtka, ostudzony budyń, a na koniec pokorojone w kostkę ananasy. Na biszkopt wyłożyć krem, przykryć ciastem z wiórków.

Uwagi:

Ciasto z wiórków jest bardzo kruche.

« Powrót