Przepis kulinarny
Por do obiadu Autor: KrysiaMisia   Data: 18.08.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1505
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

- kilka dorodnych porów, - 2-3 dobre, twardawe jabłka, - majonez Kielecki, - sól, pieprz, - ew. zieleninka (pietruszka).

Jak przyrządzić?

Pory myjemy, odcinamy nieużytki (ale uwaga : zielonego trochę zostawić!), kroimy na makaronik. W salaterce solimy i uciskamy ręką,żeby zmiękły. Jeśli puszczą sok - odlewamy. Jabłka obieramy (lub nie, ja nie obieram) i ścieramy na dużych oczkach na tarce, dodajemy do porów. Wrzucamy szczyptę cukru, odrobinę pieprzu i mieszamy z majonezem - do uzyskania pożądanej konsystencji.

Potrzebne przybory:

To, co każdy ma w kuchni.

Jak podawać?

Do obiadu (do łagodnych mięs), albo jako sałatkę.

Uwagi:

Ogromna prościzna, a do obiadu (i po, jak zostanie) - świetne.

« Powrót