Przepis kulinarny
Indykowa potrawka w sosie własnym Autor: KrysiaMisia   Data: 18.08.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1506
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 60 min. ?

Składniki:

- są dwa warianty: kupujemy albo tzw. gulaszowe z indyka, albo podudzia z indyka. To i to dobre. - 2-3 cebule, - papryka w proszku słodka, - sól, - pieprz, - maggi, - sos sojowy, - łyżka mąki pszennej, - 3 łyżki oleju, - margaryna Palma, - kopiasta łyżeczka koncentaru pomidorowego.

Jak przyrządzić?

1. Podudzia obgotowujemy w wodzie z kostką rosołową, gdy półmiękkie - wyjmujemy i obieramy z mięska, odrywając z pałej takie "drzazgi" mięsne na grubość palca. Kości i ścięgna dajemy zaprzyjaźnionemu psu. 2. Gulaszowe z indyka wycinamy z wszystkich błon, kroimy w kostkę 2x2 cm i obsmażamy na bardzo gorącym oleju - do zrumienienia, wyjmujemy, odkładamy w ciepłe miejsce. I teraz już dla obu opcji tak samo: rozgrzewamy w rondlu margarynę - 2-3 łyżki i wrzucamy na nią pokrojon drobniutko cebulę. Smażymy do mocno złotego koloru. Wrzucamy kawałeczki mięsa, chwilę smażymy razem, potem podlewamy wodą (1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem. Mięsko prawdopodobnie po dojściu do miękkości lekko się rozwali, ale to nie szkodzi. Dolewamy wody w razie wyparowania, aż mięso będzie miękkie, a cebula się rozgotuje. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą (ostrożnie, vegeta też słona!), odrobiną sosu sojowego, papryką w proszku. Zagęszczamy mąką rozpuszczoną w zimnej wodzie - na tyle, by powstał odpowiednio gęsty sos. Na koniec rozprowadzamy koncentrat pomidorowy i kończymy dzieło.

Potrzebne przybory:

To, co każdy ma w kuchni.

Jak podawać?

Jest to i mięsko, i od razu sos - więc polewamy po pure ziemniaczanym lub kaszy, do tego świetnie komponują się dobrze ukiszone ogóreczki, względnie czerwona kapusta, no co tam komu pasuje.

« Powrót