Przepis kulinarny
Masełka smakowe Autor:   Data: 07.01.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/maselka-smakowe-o_1507
Masełka smakowe nie są obce polskiej kuchni. Zwykle przygotowujemy je w wersji czosnkowej lub ziołowej i zjadamy z pieczywem, traktując jako głównych bohaterów. A przecież smak masła można dopasować do tego wszystkiego, co zamierzamy na kromce położyć lub do niej dołączyć. Dobrze posmarowana kromka zastąpi ziemniaki czy ryż. Masło z czerwonym winem jest idealne do wędlin i mięs pieczonych, kawiorowe do ryb, chrzanowe do mięs pieczonych, duszonych i gotowanych, a ziołowe do całej palety dodatków, w tym serów, wędlin czy jajek.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
8 15 zł średni 15 min. wysoka

Składniki:

Masełko z winem czerwonym:

5 dag masła,
1 drobno posiekana mała cebula,
4 łyżki czerwonego wytrawnego wina,
szczypta soli i pieprzu.

Masełko kawiorowe:

5 dag masła,
2 łyżki kawioru (czerwonego lub czarnego),
1 cebula.

Masełko chrzanowe:

5 dag masła,
2 dag tartego chrzanu,
½ łyżki soku z cytryny,
¼ łyżeczki musztardy,
szczypta soli i pieprzu.

Masełko ziołowe:

5 dag masła,
szczypta soli i pieprzu,
2 łyżeczki soku z cytryny,
2 łyżki rozdrobnionych świeżych ziół (tymianku, bazylii, estragonu, rzeżuchy, zielonej pietruszki, szczypiorku, lubczyku)
lub
1 ½ łyżeczki ziół suszonych.

Jak przyrządzić?

Masełko z winem czerwonym:

Cebulę siekamy na drobną kostkę, wrzucamy do rondelka, zalewamy winem i wstawiamy na mały ogień.

Dusimy ok. 10 minut, aż wino niemal całkowicie wyparuje.

Studzimy, a następnie miksujemy z masłem, solą i pieprzem na gładką masę.

Masełko kawiorowe:

Cebulę kroimy na kawałki i miksujemy.

Odciskamy na sitku i uzyskany sok dolewamy do masła.

Dokładamy kawior i całość bardzo dokładnie mieszamy widelcem.

Masełko chrzanowe:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.

Masełko ziołowe:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Masełka podajemy schłodzone do pieczywa świeżego lub tostów.

« Powrót