Przepis kulinarny
Pierożki samosa Autor: Zuza Gałuszka   Data: 09.01.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/pierozki-samosa-o_1509
Kto je zna, zwykle je ubóstwia. Indyjska kuchnia nie jest u nas tania i dwa, trzy pierożki zazwyczaj kosztują tyle, co porządny obiad dla dwóch osób w barze mlecznym, ale ten egzotyczny aromat i smak są tak kuszące... Okazuje się, że można ten przysmak przygotować w domu, i to za znacznie mniej pieniędzy. Wszystkie składniki są dostępne w naszych sklepach. Cała tajemnica w cieście i odwadze w lepieniu pierożków.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 10 zł średni 120 min. średnia

Składniki:

Ciasto:

25 dag mąki pszennej,
7 dag masła,
½ łyżeczki soli,
80 ml ciepłej wody.

Farsz:

½ kg ziemniaków,
2 łyżki oleju,
½ łyżeczki nasion gorczycy,
1 łyżeczka kminku,
3 suszone i posiekane papryczki chili (czerwone lub zielone),
½ puszki zielonego groszku,
1 cebula,
½ łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka soli,
kilka gałązek świeżej kolendry,
olej.

Jak przyrządzić?

Gotujemy ziemniaki w mundurkach (ok. 20 minut).

W dużej misce wyrabiamy ciasto.

Najpierw dodajemy do mąki masło i sól, wyrabiamy ok. 10 minut, po czym dodajemy ciepłą wodę i energicznie wyrabiamy ciasto tak, by było elastyczne i miękkie.

Dzielimy je na 9 kulek.

Każdą obracamy w dłoniach, a potem rozpłaszczamy, formując płaski placek.

Wałkujemy je, by osiągnęły średnicę ok. 10 cm. Każdą przecinamy na pół, półkola staną się kopertami dla farszu, i odkładamy, przykryte ściereczką.

Ziemniaki po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę.

Odstawiamy.

Cebule siekamy na drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy gorczycę, a gdy zacznie strzelać, resztę przypraw: kminek, chili, kurkumę, kolendrę, stale mieszając, a na końcu cebulę.

Całość dusimy ok. minuty, aż cebula zmięknie i dodajemy ziemniaki. Zmniejszamy ogień i przykrywamy.

Dusimy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaki połączą się z przyprawami.

Dodajemy zielony groszek i jeszcze raz mieszamy.

Masę łączymy z posiekanymi liśćmi kolendry i odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy farsz będzie chłodny, przygotowujemy półksiężyce ciasta. Ich proste brzegi zwilżamy letnią wodą.

Łączymy, by powstały rożki.

Napełniamy je mocno farszem i zlepiamy zwilżonymi dłońmi, naciągając ciasto na farsz.

Mocno zaciskamy brzegi.

Tak przygotowane pierożki smażymy w głębokim oleju, aż się przyrumienią.

Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy gorące.

« Powrót