Przepis kulinarny
Troć pod szlachetnym sosem Autor: Zuza Gałuszka   Data: 11.01.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/troc-pod-szlachetnym-sosem-o_1510
Choć przepis mówi o troci, to sos idealnie sprawdza się zarówno z rybami słodko, jak i słonowodnymi. Tak jak troć właśnie jest rybą dwóch wodnych środowisk. Jej smak przypomina trochę łososia, trochę pstrąga. Jest bardzo delikatny i nie ma nic wspólnego z mulastym aromatem wielu słodkowodnych ryb. Sos oparty na tłustej śmietanie, soku z limonki i odrobinie musztardy gwarantuje wyśmienity smak.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 30 zł średni 20 min. średnia

Składniki:

60-70 dag filetu z troci lub innej świeżej ryby,
3 łyżki maki,
½ szklanki oleju,
1 łyżka masła,
sól i pieprz.

Sos:

20 dag śmietany 36%,
5 dag jogurtu greckiego lub bałkańskiego,
1 łyżeczka musztardy,
½ łyżeczki miodu,
sok z 1 limonki,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Rybę sprawiamy, myjemy, kroimy na kawałki, osuszamy.

Posypujemy solą i pieprzem.

Na talerz wysypujemy mąkę.

Obtaczamy kawałki ryby w mące i kładziemy na gorący olej.

Smażymy po ok. 5 minut z każdej strony.

Śmietanę, musztardę, jogurt, sok z limonki i miód wlewamy do rondelka i mieszamy.

Podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zabulgocze.

Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę podajemy na ciepło polaną sosem w towarzystwie pieczywa lub ziemniaków.

« Powrót