Przepis kulinarny
Sos chili (hot sauce) Autor: Rzuraff   Data: 01.05.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=15102
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

4 papryczki chili, 3 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, przecier pomidorowy - ok. 150 g, sól, pieprz, sok z cytryny.

Jak przyrządzić?

Papryczki, cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części, następnie gotujemy 20 minut na małym ogniu. Odlewamy wodę, dodajemy przecier pomidorowy i całość mielimy mikserem do uzyskania konsystencji sosu. Dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Ewentualnie trochę śmietany, jeżeli jest za ostry.

Jak podawać?

Sos ostry. Polecam do przekąsek meksykańskich lub np. jako dip do chipsów - najlepiej nachos.

« Powrót