Przepis kulinarny
Bagietka w czekoladzie Autor: Karolina   Data: 06.05.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=15137
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? zł średni 30 min. wysoka

Składniki:

Tabliczka mlecznej czekolady, bagietki (ilość zależnie od głodu), łyżka masła.

Jak przyrządzić?

Czekoladę łamiemy na małe kawałki (lub kroimy, jeżeli nie była w lodówce). Następnie stawiamy rondelek na mały ogień i dodajemy łyżkę masła. Kiedy masło całkowicie się roztopi, dodajemy czekoladę i mieszamy (należy to robić obowiązkowo - aby czekolada się nie przypaliła!) dokładnie do momentu, w którym masło i czekolada się połączą. Teraz zdejmujemy czekoladę z gazu i zajmujemy się bagietkami. Należy pokroić bagietki na małe części, najlepiej kwadraty lub trójkąty (będzie to wyglądało estetycznie). Następnie nabijamy kawałeczki bagietki na widelec i wkładamy do roztopionej czekolady. Czynność powatarzamy do momentu, gdy wszystkie kwadraciki będą w czekoladzie. Następnie na 20 minut wkładamy do lodówki, by czekolada na bagietkach ostygła i odzyskała swoją konsystencję. Czekolada na bagietkach powinna być chrupiąca. Smacznego!

Potrzebne przybory:

nóż, widelec, rondelek

Jak podawać?

Można taką bagietkę polać sosem truskawkowym, śmietankowym, toffi... Zależnie od gustu. Nie polecam jednak sosu czekoladowego, bo będzie się "zlewał" ze smakiem czekolady.

« Powrót