Przepis kulinarny
Kalafiorowa z kurkumą i grzankami Autor:   Data: 17.01.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/kalafiorowa-z-kurkuma-i-grzankami-o_1514
Bardzo prosta, błyskawiczna zupa, którą możesz zmiksować lub podać z grzankami i kleksem śmietany. Ma niesamowicie żółty kolor - to zasługa kurkumy. Syci, choć dzięki składnikom nie jest wysokokaloryczna.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 12 zł średni 15 min. średnia

Składniki:

600 g kalafiora (może być mrożony),
1 łyżka masła,
2 bułki kajzerki,
2 łyżki kurkumy,
800 ml warzywnego bulionu (może być z kostki),
200 ml śmietany 9-10%,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kalafior umyć lub wyjąć z torebki.

Pokroić na drobne różyczki.

Wrzucić do gorącego bulionu i gotować do miękkości.

Dosypać kurkumy, zupa zyska wtedy żółty kolor.

Popieprzyć i doprawić do smaku.

Na patelni roztopić masło.

Porwać bułkę na kawałki i zrumienić na maśle. Podawać z kleksem śmietany i zrumienioną bułką.

« Powrót