Przepis kulinarny
Warzywa zimową porą Autor: Danka Daniłowska   Data: 23.01.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/warzywa-zimowa-pora-o_1515
Oprócz mięsa zimą równie ważne są warzywa. Ale chętniej zjadamy je na ciepło niż surowe - te cieszą głównie latem. Proponuję przyrządzić je w woku, z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół prowansalskich. Będą chrupiące, lekko twarde i aromatyczne. Możesz podać je do mięsa lub jako samodzielną sałatkę, na ciepło na kolację. Wyśmienicie smakują też z odrobiną fety.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 23 zł średni 20 min. niska

Składniki:

1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
1 żółta papryka,
1 cebula cukrowa,
4 pieczarki,
8 pomidorków koktajlowych,
pół cukinii,
pół bakłażana,
3 łyżki oliwy z oliwek,
ząbek czosnku,
pół łyżeczki ziół prowansalskich,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Papryki pokroić na średniej wielkości kawałki.

Cebulę w grube plastry, pieczarki na pół lub na cztery części.

Cukinii nie obierać,wydrążyć środek i pokroić na półplasterki.

Bakłażan pokroić w półplasterki.

Wrzucić wszystko na rozgrzaną oliwę w woku, wraz z pomidorkami koktajlowymi.

Wycisnąć ząbek czosnku, dodać.

Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Wymieszać, przykryć pokrywką na trzy minuty.

Potem zdjąć pokrywkę, mieszać warzywa i podrzucać, aż będą półtwarde. Podawać gorące z pieczywem.

Można dodać fety.

« Powrót