Przepis kulinarny
Sałatka z żurawiną i włoskimi orzechami Autor:   Data: 23.01.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/salatka-z-zurawina-i-wloskimi-orzechami-o_1516
Latem, w sezonie przyrządzam tę sałatkę z dojrzałymi truskawkami, zimą muszę się zadowolić słodko-kwaśną żurawiną (jeśli za nią nie przepadasz, możesz użyć tej słodzonej). Gorycz włoskich orzechów doskonale komponuje się z owocami żurawiny i dresingiem z octu winnego, miodu i oleju słonecznikowego. Sałatkę proponuję podać obok innych przekąsek na karnawałowym spotkaniu ze znajomymi lub na walentynkowej kolacji.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 10 zł średni 10 min. średnia

Składniki:

14 listków masłowej sałaty lub gotowy miks sałat (może być też sama rukola),
2 filiżanki słodzonej suszonej żurawiny,
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżka oleju słonecznikowego,
1 łyżeczka płynnego naturalnego miodu (najlepiej lipowy lub wielokwiatowy),
czarny świeży pieprz.

Jak przyrządzić?

Sałatę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, porwać na kawałki.

Wrzucić do miski.

Przykryć ją suszoną żurawiną i posiekanymi orzechami włoskimi.

Przygotować dressing.

Wymieszać ocet z miodem i olejem.

Polać nim sałatkę.

Na koniec dodać świeżego pieprzu i lekko ją wymieszać.

Jeśli musisz – dodaj szczyptę soli, ale według mnie sól w tej sałatce jest zbędna no i oczywiście niezdrowa. Ja podaję tę sałatkę w towarzystwie grzanek z fetą i czosnkiem, ale można ją też podać po prostu do pieczywa.

« Powrót