Przepis kulinarny
Gazpacho - zupa hiszpańska Autor: Lola   Data: 18.05.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=15215
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3-4 średni 30 min.

Składniki:

Mrożonka Danie Hiszpańskie Hortex - 1 opakowanie, pomidory świeże - 2 duże sztuki, oliwa z oliwek - 3 łyżki, czosnek - 2-3 ząbki, bulion drobiowy lub wołowy z 2 kostek bulionowych - 1 litr, kolendra świeża, bazylia świeża.

Jak przyrządzić?

Mieszankę Danie Hiszpańskie Hortex (nierozmrożoną) smażymy na oliwie z oliwek nie dłużej niż 12-13 minut, uważając, aby warzywa się nie zrumieniły. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory bez skóry i pestek pokrojone w kostkę o boku około 0,5 cm i bardzo drobno pokrojony czosnek. Uwaga: czosnku nie należy przeciskać przez różnego rodzaju maszynki lub rozgniatać nożem, bo staje się gorzki. Całość delikatnie mieszamy i smażymy nie dłużej niż 2 minuty. Gdy mieszanka jest już gotowa, zdejmujemy ją z płyty lub palnika i dosypujemy zawartość saszetki dołączonej do mieszanki. Gorące warzywa zalewamy bulionem, całość zagotowujemy. Jeżeli jest to konieczne, doprawiamy solą i pieprzem lub w przypadku gdy chcemy przygotować zupę o ostrym smaku, doprawiamy sosem tabasco. Gdy zupa jest gotowa, dodajemy sporo grubo pokrojonej świeżej kolendry i bazylii.

Jak podawać?

Podaje się na zimno, prosto z lodówki.

Uwagi:

Gazpacho to najpopularniejsza zupa kuchni hiszpańskiej. Wywodzi się z Andaluzji, ale jest dziś popularna na terenie całej Hiszpanii w różnych odmianach. Jest zupą sezonową, docenianą w okresach upalnych. Gazpacho to hiszpański chłodnik warzywny – orzeźwiająca potrawa na gorące dni, których w Hiszpanii nie brakuje.

« Powrót