Przepis kulinarny
Ciasto mandarynowo – migdałowe Autor:   Data: 05.02.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/ciasto-mandarynowo-migdalowe-o_1523
Od kilku lat ten przepis uchodzi za modny i wyjątkowy. Spotkałam wersje z pomarańczami, cytrynami, ale najsmaczniejsze jest ciasto z mandarynek. Wyjątkowość tego deseru polega nie tylko na wybitnym smaku ale na formule. Pieczemy ciasto, w którym funkcję mąki pełnią płatki migdałowe z domieszką proszku do pieczenia. Ciasto jest modne także wśród początkujących kucharzy, bo jego przygotowanie nie obciąża nas nadmiernym wysiłkiem. Ugotowane mandarynki miksuje się po prostu z resztą składników i wlewa do formy.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 30 zł średni 70 min. wysoka

Składniki:

6 mandarynek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
30 dag mielonych migdałów (cztery standardowe opakowania),
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1 łyżka cukru.

Jak przyrządzić?

Mandarynki bardzo dokładnie myjemy.

Wlewamy 3 litry wody do garnka, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy mandarynki.

Gotujemy na małym gazie pod przykryciem 2,5 godziny.

Po tym czasie odsączamy miękkie mandarynki i miksujemy dokładnie ze wszystkimi pozostałymi składnikami.

Niską blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy masę, posypujemy łyżką cukru cały wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.

Pieczemy przez ok. 1 godzinę.

W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Ciasto podajemy schłodzone.

« Powrót