Przepis kulinarny
Kapusta pekińska a'la bigos Autor: KrysiaMisia   Data: 22.08.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1524
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6-7 porcje ? zł średni 40 min. średnio

Składniki:

- 2 kg kapusty pekińskiej, - 3-4 cebule, - 20 dkg ogonówki, - 20 dkg łopatki wieprzowej lub karczku, - 30 dkg pieczarek, - 2 kwaśne (mogą być niedojrzałe) jabłka, - 2 łyżki sosu sojowego, - 2 łyżki oleju, - łyżka smalcu, - sól, pieprz, papryka w proszku, - koncentrat pomidorowy, - maggi.

Jak przyrządzić?

Cebule kroimy i szklimy na smalcu. Dodajemy pokrojoną w kostkę wieprzowinę, smażymy kilka minut. W tym czasie kapustę kroimy w paski, wkładamy do garnka z cebulą, wlewamy 1/2 szklanki wrzątku, sos sojowy, kilka kropel maggi. Dusimy. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Ogonówkę kroimy w paski. Jabłka obieramy i kroimy na cząsteczki. Dodajemy to wszystko do kapustki i dusimy razem 15-20 min., do miękkości.

Potrzebne przybory:

Duży rondel lub garnek z grubszym dnem.

Uwagi:

Dobrze smakuje z ziemniakami z wody,ale z chlebkiem też pycha.

« Powrót