Przepis kulinarny
Błyskawiczna fasolka pomidorowa Autor: konczita   Data: 26.05.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=15249
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2-3 średni 10 min.

Składniki:

4 łyżki oliwy, 3 rozdrobnione ząbki czosnku, puszka krojonych pomidorów, puszka białej fasolki, 1 łyżeczka wiórków ostrej papryki (najlepiej wędzonej), spora gaść majeranku, 20 dag parówek lub lepszego mięsa, 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany, sól, garść szczypiorku.

Jak przyrządzić?

W rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek. Kiedy zapachnie, dodajemy pomidory (z sokiem) i paprykę, gotujemy 2-3 minuty do lekkiego zagęszczenia sosu. Dodajemy odcedzoną fasolę i majeranek, gotujemy chwilę do połączenia składników. Wrzucamy pokrojone parówki, gotujemy 1-2 min. Na końcu można posolić wedle zapotrzebowania, a po wyłączeniu gazu dodać śmietanę i szczypiorek.

Potrzebne przybory:

rondel, łyżka, deska, nóż

Jak podawać?

Z białym ryżem, ew. czymś innym o delikatnym smaku (np. kuskus).

Uwagi:

Ostrość potrawy musimy dostosować do własnych preferencji - to nie musi, ale może być nawet bardzo ostre. Wędzona papryka (chipotle) doda fajnego wędzonego posmaku, ale można ją zastąpić inną ostrą papryką.

Czas przygotowania:

To się praktycznie nie musi gotować, tylko połączyć.

« Powrót