Przepis kulinarny
Poncz ananasowo – imbirowy na walentynki Autor:   Data: 30.11.2011
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/poncz-ananasowo-imbirowy-na-walentynki-o_1526
Sok ananasowy smakuje wybornie na ciepło, a taki napój, przygotowany z dodatkiem kilku ognistych składników, może wiele. Szczególnie w walentynki. Ten gorący, pikantny poncz rozgrzewa a dodatkowo jest wspaniałym źródłem bromeliny, czyli magicznego enzymu ułatwiającego trawienie. Imbir, którego w ponczu zabraknąć nie może, wzmacnia układ odpornościowy, działa wspaniale na krążenie.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 14 zł średni 12 min. średnia

Składniki:

1 litr soku ananasowego,
mały kawałek imbiru,
1 łyżka miodu,
¼ łyżeczki pieprzu,
8 goździków,
kawałek kory cynamonowej.

Jak przyrządzić?

Do rondelka wlewamy sok, dodajemy miód, starty imbir, goździki, pieprz i cynamon.

Całość doprowadzamy do wrzenia.

Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut.

Przed podaniem przecedzamy.

« Powrót