Przepis kulinarny
Kurczak na żółto Autor: Misia   Data: 03.06.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=15299
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 17 zł średni 15 min. średnia

Składniki:

1 kg piersi kurczaka, 0,5 szklanki oleju, 4 duże ząbki czosnku, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczka kurkumy, sok z 0,5 cytryny.

Jak przyrządzić?

Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż, aby powstały cieńsze płaty (ok. 1-1,5 cm), czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę do czosnku i łączymy z pozostałymi składnikami zalewy (ja używam do połączenia składników elektrycznego miksera do koktajli). W powstałej zalewie zanurzamy filety z kurczaka. Muszą się tak macerować minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc. Po upływie tego czasu rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią zalewę, w której macerował się kurczak, i smażymy około 3 minut z każdej strony (aż się usmaży).

Potrzebne przybory:

deska do krojenia, nóż, praska do czosnku (niekoniecznie), szklana miska (ok. 1,5 l), patelnia, mikser

Jak podawać?

Świetnie smakuje z frytkami, młodymi ziemniakami z wody, ryżem, sałatą ze śmietaną itp.

Uwagi:

Ilość składników zalewy, zwłaszcza czosnku, można zmieniać.

Czas przygotowania:

Przygotowanie zalewy 2 minuty, macerowanie kurczaka 3 godziny do 2 dni, smażenie 10 minut.

« Powrót