Przepis kulinarny
Faszerowane pieczarki Autor:   Data: 27.02.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/faszerowane-pieczarki-o_1536
Wystarczą niewielkie zakupy i możemy przyrządzić ciekawą przystawkę. Niektórzy twierdzą, że najlepsze są najprostsze potrawy, do których nie potrzeba wiele składników. Ich siłą jest właśnie prostota. Pieczarki nadziewane puree ziemniaczanym to prosta i tania przystawka, a smakuje wyjątkowo. Znaczącym faktem może też być to, że często zostają nam ziemniaki z obiadu i nie bardzo wiemy, co z nimi zrobić. Kopytka do jutrzejszego obiadu, czy może właśnie faszerowane pieczarki np. na kolację.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3 13 zł średni 50 min. wysoka

Składniki:

10 średniej wielkości pieczarek,
5 ziemniaków,
2 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
5 dag żółtego sera,
5 dag gotowanej szynki,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki ugotować w mundurkach.

Obrać ze skórki i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę.

Ser i szynkę drobno posiekać i dodać do ziemniaków.

Dodać również rozgnieciony czosnek.

Do ciepłej masy wmieszać masło i całość przyprawić solą i pieprzem.

Pieczarki obrać ze skórki, kapelusze napełnić farszem ziemniaczanym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Podawać na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs.

« Powrót