Przepis kulinarny
A na lato - chłodnik Autor: Andrzej   Data: 16.06.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=15372
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

3 duże twarde pomidory, 2 średnie cebule, pęczek szczypioru, pęczek rzodkiewki, 3 jaja na twardo, 1 średni ogórek, 1 l kefiru, kilka łyżek śmietanki 36%, zupy cebulowa i pieczarkowa z torebek (lub gorące kubki o tych smakach), sól, pieprz, pieprz ziołowy.

Jak przyrządzić?

Pomidory kroimy w dużą kostkę, cebulę kroimy w ćwierćplastry, kroimy rzodkiewki i szczypior, wszystko razem przyprawiamy solą i pieprzem. Z zupy cebulowej i czosnkowej gotujemy 2 szklanki zupy mieszanej cebulowo-czosnkowej, dość esencjonalnej, ale nie przesolonej (gotujemy na smak, dobierając sobie właściwe ilości zup w proszku). Po ugotowaniu zupę trochę schładzamy, wlewamy do niej kefir i śmietankę, a następnie zalewamy tym wcześniej przygotowane warzywa. Na koniec dodajemmy pokrojone jajka i ogórek. Schładzamy w lodówce.

Uwagi:

Ten pyszny chłodnik stanowi zmodyfikowaną wersję mojego wcześniejszego przepisu na sałatkę.

« Powrót