Sos z maślanki i pieczonego czosnku
Autor:
Data: 07.03.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/sos-z-maslanki-i-pieczonego-czosnku-o_1541
|
To propozycja dla dbających o linię, którzy są już zmęczeni ciągle tymi samymi pomysłami na codzienną dietetyczną sałatę. Sos można przygotować na dłużej. Może stać w lodówce nawet tydzień. Pieczony czosnek jest znacznie łatwiej przyswajalny, niż surowy. Przestaje być ciężkostrawny i nadaje potrawie specyficznego aromatu, jakże innego od tego, do którego przywykliśmy. Idealnie pasuje do maślanki lub bałkańskiego jogurtu, jeśli możemy dorzucić tych kilka kalorii. Sos z maślanki i pieczonego czosnku na nowo odkrywa dla nas smaki sałat i surowych warzyw. |
Porcje: |
Koszt: |
Trudność: |
Czas: |
Kaloryczność: |
10 |
5 zł |
średni |
55 min. |
niska |
|
Składniki:
1 główka czosnku,
1 łyżeczka skórki z cytryny,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 szklanka maślanki,
1 łyżeczka suszonej cebuli,
½ łyżeczki soli,
szczypta chili.
Jak przyrządzić?
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Czosnek zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do pieca na 30-45 minut, w zależności od wielkości główki.
Pieczemy do momentu, aż czosnek zrobi się miękki.
Gdy ostygnie, obcinamy czubek i wyciskamy miąższ do miski.
Dodajemy sok i skórkę z cytryny, oliwę, suszoną cebulę, sól i chili i ucieramy.
Potem powoli dodajemy maślankę, cały czas mieszając.
Przechowujemy w lodówce.
Sos podajemy schłodzony do sałat i warzyw. |
« Powrót
|
|
|