Przepis kulinarny
Sos z maślanki i pieczonego czosnku Autor:   Data: 07.03.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/sos-z-maslanki-i-pieczonego-czosnku-o_1541
To propozycja dla dbających o linię, którzy są już zmęczeni ciągle tymi samymi pomysłami na codzienną dietetyczną sałatę. Sos można przygotować na dłużej. Może stać w lodówce nawet tydzień. Pieczony czosnek jest znacznie łatwiej przyswajalny, niż surowy. Przestaje być ciężkostrawny i nadaje potrawie specyficznego aromatu, jakże innego od tego, do którego przywykliśmy. Idealnie pasuje do maślanki lub bałkańskiego jogurtu, jeśli możemy dorzucić tych kilka kalorii. Sos z maślanki i pieczonego czosnku na nowo odkrywa dla nas smaki sałat i surowych warzyw.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
10 5 zł średni 55 min. niska

Składniki:

1 główka czosnku,
1 łyżeczka skórki z cytryny,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 szklanka maślanki,
1 łyżeczka suszonej cebuli,
½ łyżeczki soli,
szczypta chili.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

Czosnek zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do pieca na 30-45 minut, w zależności od wielkości główki.

Pieczemy do momentu, aż czosnek zrobi się miękki.

Gdy ostygnie, obcinamy czubek i wyciskamy miąższ do miski.

Dodajemy sok i skórkę z cytryny, oliwę, suszoną cebulę, sól i chili i ucieramy.

Potem powoli dodajemy maślankę, cały czas mieszając.

Przechowujemy w lodówce. Sos podajemy schłodzony do sałat i warzyw.

« Powrót