Przepis kulinarny
Muffinki z pomarańczową konfiturą Autor: Danka Daniłowska   Data: 13.03.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/muffinki-z-pomaranczowa-konfitura-o_1544
Babeczki zwane też muffinami podbijają świat słodyczy i stają się coraz bardziej popularne. W zasadzie nie ważne jaką mają nazwę, tylko jak smakują. A są naprawdę dobre, zaskakują smakiem, bo zawsze zawierają jakąś niespodzianką w środku: owoce, karmel, bakalie, konfiturę. Polecam ten prosty deser do kawy, na drugie śniadanie lub spotkanie z przyjaciółmi.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 24 zł średni 40 min. wysoka

Składniki:

150 g masła,
250 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g cukru,
2 jajka,
200 g kwaśnej śmietany,
200 g konfitury pomarańczowej,
kandyzowana skórka pomarańczowa.

Jak przyrządzić?

Masło roztopić i zostawić do ostygnięcia.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Jajka zmiksować ze śmietaną i masłem.

Suche składniki połączyć z mokrymi i delikatnie wymieszać.

Dodać część skórki pomarańczowej.

Do foremek wlewać trochę ciasta, następnie dodać łyżeczkę konfitury pomarańczowej i przykryć drugą warstwą ciasta (całość na ¾ wysokości).

Na wierzchu posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut.

« Powrót