Przepis kulinarny
Grzanki z grzybami, serem i suszonymi pomidorami Autor:   Data: 21.03.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/grzanki-z-grzybami-serem-i-suszonymi-pomidorami-o_1550
Wyobraź sobie chrupiącą, ciepłą kolację po ciężkim dniu pracy. W pojedynkę, we dwoje, z przyjaciółmi, z dziećmi, nie ważne. Grzanki lubią wszyscy. Zazwyczaj są tuczące, ale nie nasze, te są ze zdrowym serem kozim, na orkiszowym pieczywie, z kiełkami. Suszone pomidory dodadzą im południowego smaku. A kurki (lub pieczarki) dopełnią całość. Cieplutkie kanapeczki w mig znikają z talerza.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
1 14 zł średni 20 min. średnia

Składniki:

1 bułka orkiszowa,
garść kiełków (dowolne: lucerny, mieszane, rzodkiewki),
50 g pleśniowego sera koziego,
4 suszone pomidory,
świeże i suszone listki bazylii,
zmielony czarny pieprz,
łyżka oliwy z oliwek,
pół łyżeczki masła,
kilka pieczarek lub kurek w zależności od sezonu.

Jak przyrządzić?

Bułkę orkiszową pokroić na kilka kromek, ser na średniej grubości plasterki.

Pieczarki lub kurki (w sezonie) umyć, osuszyć i podsmażyć na oliwie.

Dosypać soli, smażyć, aż staną się miękkie.

Pod koniec smażenia dodać masło.

Pomidory suszone wyjąć z zalewy i pokroić na drobniejsze kawałki.

Kromki skropić oliwą, położyć na nich plasterek sera, kilka kawałków pomidora suszonego, kilka plasterków pieczarek.

Włożyć do nagrzanego do180 stopni piekarnika i podpiekać, aż ser się lekko rozpłynie po grzance, a pieczywo stanie się chrupkie.

Wyjąć grzanki na talerz, posypać świeżym czarnym pieprzem, posypać bazylią suszoną, na każdą kromkę położyć kiełki.

Zamiast pieczarek możesz zrobić grzanki ze sparzonym pomidorem bez pestek, z bakłażanem, cukinią na przykład na pieczywie razowym lub wielozbożowym. Przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii.

Podawać ciepłe.

« Powrót