Przepis kulinarny
Pierogi z kaszą gryczaną Autor: rena   Data: 09.07.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=15529
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
dużo 6 zł średni 30 min.

Składniki:

Na ciasto pierogowe: mąka, woda. Farsz: kasza gryczana, boczek wędzony, grzyby suszone, cebula, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Z wody i mąki robimy ciasto pierogowe. Kaszę gryczaną gotujemy. Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na chrupko. Dodajemy do niego cebulę i namoczone grzyby, przesmażamy, tak aby cebula była miękka. Do kaszy dodajemy boczek z cebulą i grzybami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać innych przypraw wg uznania, np. majeranku. Robimy pierogi i napełniamy farszem. Gotujemy i podajemy polanę oliwą.

Uwagi:

Zamiast grzybów można dodać mączkę grzybową. Ja robię ją z wysuszonych trzonów grzybów. Farsz musi mieć zdecydowany smak. Warto dodać do niego parę kropli sosu sojowego. Podawać też można polane stopionym boczkiem z cebulą, ale to zależy od upodobania. Pyszne są też odsmażane. Smak tych pierogów jest taki, że mało kto wierzy, iż są z kaszy gryczanej.

« Powrót