Przepis kulinarny
Czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną i wiśniami Autor:   Data: 31.03.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/czekoladowy-biszkopt-z-bita-smietana-i-wisniami-o_1556
Zwolennicy domowych ciast doskonale wiedzą, że są one smaczniejsze, zdrowsze dla organizmu i roznoszą intensywny zapach pieczenia po całym domu. Warto poświęcić swój czas dla tej niepowtarzalnej atmosfery. Intensywnie czekoladowy biszkopt, z dużą ilością świeżej, bitej śmietany i orzeźwiające wiśnie to przepis na doskonałe ciasto. Nie jest za słodkie, w sam raz by wziąć kawałek i delektować się każdym kęsem przy filiżance dobrej kawy.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 22 zł średni 40 min. wysoka

Składniki:

6 łyżek mąki,
2 łyki kakao,
1 opakowanie budyniu czekoladowego,
3/4 szklanki cukru,
3 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 szklanki soku wiśniowego,
200 g wiśni w żelu lub słoik konfitury wiśniowej,
400 ml śmietanki kremówki,
fiks do zagęszczania śmietany,
50 ml wiśniówki,
szczypta soli.

Jak przyrządzić?

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Dalej ubijając dodać 0,5 szklanki cukru, następnie żółtka i jeszcze chwilę ubijać.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem budyniowym, kakao, proszkiem do pieczenia.

Suche składniki połączyć z masą jajeczną.

Piec w tortownicy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.

Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru i fiksem do zagęszczania.

W biszkopcie wydrążyć środek.

Pozostawione boki nasączyć sokiem wiśniowym połączonym z wiśniówką.

Spód ciasta napełnić wiśniami w żelu, następnie przykryć bitą śmietaną, na wierzchu udekorować wiśniami.

Wydrążone ciasto pokruszyć i obsypać nim wkoło biszkoptu, pozostawiając środek z bitą śmietaną i wiśniami.

Odstawić na godzinę do lodówki.

« Powrót