Przepis kulinarny
Paluszki krabowe w cieście Autor:   Data: 05.04.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/paluszki-krabowe-w-ciescie-o_1560
Tanio, dużo, szybko i smacznie. Opakowanie paluszków krabowych kosztuje w supermarkecie 3-4 zł. Z jednego opakowania wychodzi wystarczająco dużo placuszków, by najadły się dwie osoby. Ich rybno-krabowy smak należy uzupełnić sosem. Ja podaję sos pomidorowy doprawiony ostrymi przyprawami. Można paluszki podać z ryżem, wtedy jedzenia będzie jeszcze więcej.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 10 zł średni 15 min. wysoka

Składniki:

br>
2 opakowania paluszków krabowych,
3 jajka,
1 szklanka mąki,
3 łyżki śmietany,
1/2 pęczka szczypiorku,
sól,
olej do smażenia.

Sos:

kartonik z przecierem pomidorowym,
sól,
pieprz,
1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
2 łyżki soku z cytryny,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy.

Papierowy ręcznik.

Jak przyrządzić?

W małym rondelku podgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią czosnek przeciśnięty przez praskę na kilka sekund, wlewamy pomidory z pudełka i mieszamy.

Dodajemy przyprawy, sok z cytryny i podgrzewamy tak długo, żeby sos stracił połowę objętości, od czasu do czasu mieszając.

Jajka, mąkę i śmietanę miksujemy dodając tyle wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.

Solimy i dodajemy posiekany szczypiorek.

Paluszki krabowe kroimy na połówki, każdą zanurzamy w cieście i kładziemy na gorącym oleju.

Po usmażeniu na złoto, przekładamy paluszki na ręcznik papierowy. Placuszki podajemy gorące w towarzystwie sosu.

« Powrót