Przepis kulinarny
Tadżin z rybą Autor: Zuza Gałuszka   Data: 09.04.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/tadzin-z-ryba-o_1562
Kuchnia marokańska jest znana na całym świecie, a Tadżin to najsłynniejsza metoda przygotowania ciepłego posiłku w tej kuchni. Polega na duszeniu różnych warzyw i mięs w glinianym naczyniu ze stożkową pokrywą. Można podobny efekt osiągnąć dusząc warzywa w garnku z ciężką pokrywką, najważniejsze są bowiem przyprawy. Wszystkie składniki na mieszankę do tadżin można kupić u nas. Tadżin z rybą jada się w Maroku nad samym Atlantykiem, w głębi lądu używa się jagnięciny lub kurczaka.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 25 zł średni 75 min. średnia

Składniki:

1 kg ryby morskiej,
½ kg marchwi,
1 puszka pomidorów,
1 duża cebula,
2 łyżki oliwy,
1/3 łyżeczki cynamonu,
4 ziarna kardamonu,
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka nasion kolendry,
1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki),
1 łyżeczka kuminu,
½ łyżeczki mielonego imbiru,
½ łyżeczki kurkumy,
1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżeczka suszonej mięty,
sok z 1 cytryny,
sól.

Kuskus

Jak przyrządzić?

Rybę myjemy, odsączamy, kroimy na kawałki.

Wszystkie przyprawy miażdżymy w moździerzu.

Cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy na oliwie w dużym rondlu lub naczyniu Tadżin.

Marchewkę obieramy i kroimy na słupki, dodajemy do cebuli, solimy i mieszamy.

Do warzyw dodajemy przyprawy, kładziemy kawałki ryby i zalewamy bulionem, pomidorami z puszki i sokiem z cytryny.

Przykrywamy.

Dusimy ok. 1 godziny, rzadko otwierając garnek, a po otwarciu lekko mieszając.

Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rybę z warzywami podajemy w towarzystwie kaszy Kuskus.

« Powrót