Przepis kulinarny
Barszcz z botwiną Autor: Maria   Data: 07.08.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=15661
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 40 min. ?

Składniki:

1 pęczek botwiny, 2 średnie buraki, włoszczyzna, 1/2 szkl. śmietany 18%, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, ocet, cukier, koperek.

Jak przyrządzić?

Włoszczyznę i pokrojoną botwinę wrzucić do wrzącej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane wcześniej buraki zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do zupy, zagotować. Doprawić. Zupa powinna być lekko słodka i kwaskowa. Na koniec wsypać posiekany koperek.

Jak podawać?

Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniakami okraszonymi drobno pokrojoną kiełbasą przesmażoną z cebulą.

Uwagi:

Seler i pietruszkę gotuję w całości, gdy są miękkie, rozgniatam widelcem i wrzucam z powrotem do zupy. Pokrojoną botwinę przechowuję przez całą zimę w zamrażalniku.

« Powrót