Przepis kulinarny
Kawa mrożona Autor: qwertyou   Data: 23.08.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=15732
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
1 5 zł średni 10 min.

Składniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 żółtka, 5 łyżeczek cukru, 4 łyżeczki cappuccino, woda, mleko.

Jak przyrządzić?

Do wysokiej szklanki wsypujemy 4 łyżeczki cappuccino (smak dowolny, ja lubię waniliowe), zalewamy do połowy zimną wodą, mieszamy. Do shakera (jeśli ktoś nie ma, może być słoiczek) wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (koniecznie granulowanej, a nie startej na pył) i 3 łyżeczki cukru, zalewamy to odbrobiną wody, dosłownie odrobiną (tak żeby tylko zakryć wodą kawę i cukier) i wstrząsamy, aż powstanie pianka. W drugim naczyniu do 2 żółtek wsypujemy 2 łyżeczki cukru i ucieramy łyżeczką. Do szklanki z cappuccino wkładamy piankę z shakera, a następnie wlewamy żółtko z cukrem. Kolejność jest bardzo ważna, ponieważ żółtko i tak opadnie na dno, ale tym sposobem smakiem żółtka przeniknie pianka i cappuccino. Na końcu wlewamy zimne mleko. Wkładamy do lodówki, samo wrzucenie kostek lodu nie starczy, ponieważ ubita w shakerze pianka jest stosunkowo ciepła, a tym samym mniej smaczna.

Potrzebne przybory:

szklanka, shaker (ew. słoik), łyżeczka

Jak podawać?

W wysokiej szklance z kostkami lodu. Pychota.

« Powrót