Przepis kulinarny
Ptysiowa pizzetta Autor: Danka Daniłowska   Data: 20.05.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/ptysiowa-pizzetta-o_1589
Pizzetta z ciasta ptysiowego to znakomity pomysł, jest miękka i delikatna. Ostre, wyraziste w smaku pesto z suszonych pomidorów w połączeniu z anchois i krążkami cebuli ułożonymi na delikatnym cieście ptysiowym tworzą smaczną przekąskę, która nadaje się nawet na ekskluzywne przyjęcia.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 23 zł średni 40 min. średnia

Składniki:

Ciasto: szklanka mąki, szklanka wody, pół kostki masła, pół łyżeczki soli, 4 jajka. 10 filecików anchois, słoiczek pesto z suszonych pomidorów, 3 cebule, łyżka oleju, świeże liście bazylii, pieprz.

Jak przyrządzić?

W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Dodać mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek i zwijać się w kulę. Lekko przestudzić. Następnie dodawać po jednym jajku miksując. Ciasto rozkładać na posmarowaną tłuszczem blachę (kształt taki jaki lubimy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Każdy kawałek upieczonego ciasta przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki. Anchois pokroić w drobną kostkę. Ciasto ptysiowe posmarować pesto z suszonych pomidorów, ułożyć podsmażoną cebulę, kawałki anchois i przybrać świeżymi listkami bazylii. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na moment wstawić do rozgrzanego piekarnika, by podgrzać składniki.

« Powrót