Przepis kulinarny
Tartaletki z dorszem Autor:   Data: 21.05.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/tartaletki-z-dorszem-o_1590
Tartaletki z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone to świetny sposób na początek imprezy lub na przegryzkę w ciągu dnia. Spód mini tart upieczony jest z mąki orkiszowej. Zielone warzywa przyjemnie komponują się ze zdecydowanym, słonym smakiem wędzonego dorsza. To zdrowa niskokaloryczna przystawka.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 23 zł średni 30 min. średnia

Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej, pół kostki masła, jajko, 4 łyżki śmietany, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki soli, wężowy ogórek, pęczek natki pietruszki, pęczek szczypiorku, pół kg wędzonego dorsza, czerwony pieprz.

Jak przyrządzić?

Przesianą mąkę połączyć z zimnym masłem, dodać jajko, śmietanę, gałkę muszkatołową i sól. Zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, wyciąć krążki np. o średnicy 6 cm i piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Ogórek umyć, pokroić w drobną kostkę, natkę i szczypiorek drobno posiekać. Dorsza oddzielić od ości i pokroić. Na upieczonych tartaletkach układać kawałki dorsza, ogórek, natkę i szczypiorek. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Można udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i listkami roszponki.

« Powrót