Przepis kulinarny
Bardzo kolorowa surówka Autor: krzyś   Data: 23.10.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=15938
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4-6 ? zł średni 10 min. niska

Składniki:

Papryka w trzech kolorach (np. czerwona, zielona i żółta) po 1 małej szt. lub połówki większych, ćwiartka małej kapusty czerwonej, średnia cebula, sól, pieprz, po jednej łyżce oliwy z oliwek i octu winnego, jedna łyżeczka cukru.

Jak przyrządzić?

Cebulę kroimy w cienkie piórka, lekko solimy, dodajemy oliwę i odstawiamy na kilkanaście min (w ten sposób cebula traci swój ostry smak). Papryki kroimy w długie, cienkie paski. To samo robimy z kapustą. Dodajemy ocet, cukier i pieprz, łączymy z przygotowaną cebulą. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą. Przed podaniem przyciskamy na ok. 30 min całość talerzykiem, by surówka puściła sok. Przed podaniem jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Potrzebne przybory:

deska, ostry nóż, salaterka

Jak podawać?

Wspaniały dodatek do mięs, ryb.

Uwagi:

Smak surówki w dużej mierze zależy od tego, czy użyjemy świeżych warzyw i jak cienko jej pokroimy.

Czas przygotowania:

Często w marketach można kupić właśnie trójkolorową paprykę. Polecam więc ten produkt jako urozmaicenie jesienno-zimowego menu.

« Powrót