Przepis kulinarny
Sałatka z fasolką cannellini Autor: Danka Daniłowska   Data: 29.05.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/salatka-z-fasolka-cannellini-o_1595
Świetna propozycja do mięs, wędlin, a także potraw grillowanych. Dobrze smakuje też na żytnim chlebie lub chrupiącej, podpieczonej bagietce czy toście. Sałatka przypadnie do gustu zwłaszcza mężczyznom za jej zdecydowany ostry smak cebuli i słonawy anchois. Polecam także jako dodatek do piwnej biesiady.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
7 9 zł średni 20 min. średnia

Składniki:

425 g fasolki cannellini w puszce, 1 pomidor, 3 filety anchois, 1 łyżka czerwonej cebuli 2 łyżeczki świeżej bazylii 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu balsamicznego, kilka kromek ciemnego pieczywa, pieprz czarny, ewentualnie sól.

Jak przyrządzić?

Odsączyć i opłukać pod bieżącą wodę fasolkę z puszki. Posiekać pomidor – drobno. Filety pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić dość drobno. Bazylię porwać. Fasolkę wymieszać z pomidorem, cebulą, anchois i bazylią. Dodać ocet i oliwę. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Podawać z ciemnym pieczywem.

« Powrót