Przepis kulinarny
Chlebek grillowany Autor:   Data: 03.06.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/chlebek-grillowany-o_1597
Pieczywko z grilla zwykle sprawia kłopot. Pokrojone na kromki zajmuje na ruszcie miejsce ważniejszym potrawom, jak karkówka czy kiełbasa, trzeba je stale pilnować i przestaje być smaczne już chwilę po zdjęciu z grilla. Idealnym rozwiązaniem jest płaski chlebek typu ciabatta przekrojony na pół i wypełniony pysznymi dodatkami. Owinięty w folię aluminiową może spędzić na ruszcie więcej czasu, można go przełożyć na drugą stronę i nadaje się do jedzenia znacznie dłużej niż grillowane kromki.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 7 zł średni 10 min. wysoka

Składniki:

1 chlebek wenecki lub ciabatta, 10 dag masła, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 3 łyżki siekanych świeżych ziół (bazylia, tymianek, rozmaryn, koperek, zielona pietruszka, itp.), folia aluminiowa.

Jak przyrządzić?

Miękkie masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i siekanymi ziołami. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Chlebek kroimy na pół i każdą z połówek lekko nacinamy. Nacięcia wypełniamy masłem ziołowym. Połówki łączymy, całość zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzany grill na 20 minut, po 10 z każdej strony.

« Powrót