Przepis kulinarny
Satay. Indonezyjskie szaszłyki z grilla Autor:   Data: 11.06.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/satay-indonezyjskie-szaszlyki-z-grilla-o_1602
Wyśmienity przepis na szybkie danie z grilla. Zanim dopieką się inne mięsiwa przygotowane w tradycyjny sposób, możemy podać, przygotowane poprzedniego dnia, kawałeczki polędwicy w aromatycznym sosie z orzeszków ziemnych. I choć wyjątkowo cenimy w Polsce karkówkę i kaszankę z grilla, to dajmy szansę innym, którzy też korzystają z żywego ognia do przygotowania mięsa. Egzotyczny orzechowy sos sprawia, że polędwica nabiera zupełnie zaskakującego smaku, który i nam, pożeraczom karkówki, przypadnie do gustu.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 35 zł średni 15 min. średnia

Składniki:

70 dag polędwicy wieprzowej, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka posiekanej dymki, 2 łyżki startego świeżego imbiru, 1 szklanka orzeszków ziemnych naturalnych, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki miodu, ½ szklanka sosu sojowego, 2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka ostrej papryki, ½ szklanka bulionu drobiowego, ½ szklanki roztopionego masła. Patyczki do szaszłyków.

Jak przyrządzić?

Mięso myjemy i kroimy na kawałki wielkości 2-3 cm i odstawiamy. W wysokim pojemniku miksujemy składniki na sos. Pokrojoną w kostkę dymkę wraz z cebulkami, starty imbir, orzeszki, sok z cytryny, miód, sos sojowy, rozgniecione nasiona kolendry, paprykę, bulion i masło i dokładnie miksujemy na gładką masę. Mięso zanurzamy w sosie i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wyjmujemy z sosu, nadziewamy na patyczki i grillujemy przez ok. 10-15 minut , kilka razy przewracając szaszłyki. Pozostały sos podgrzewamy w garnuszku i mieszając gotujemy ok. 5 minut. Mięso podajemy z ciepłym sosem orzechowym w towarzystwie ryżu lub pieczywa.

« Powrót