Felieton kulinarny
Kasztany jadalne
Autor:   Data: 13.06.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/felietony/kasztany-jadalne-o_1604

Kasztan jadalny (Castanea sativa) to prastare drzewo z wartościami użytkowymi, dekoracyjnymi oraz leczniczymi. Słodkie, mięsiste orzechy mają cenne walory odżywcze – przeczytaj jakie, a może się skusisz, by go spróbować?

Kasztan jadalny uprawiany jest od wielu wieków. W Europie najbardziej popularny w Hiszpanii, Francji i Włoszech. Jego orzechy, zwane popularnie kasztanami – zawierają skrobię, cukier, białko, tłuszcz i witaminy: K, B1, B2, B6, C oraz sole mineralne (sód, potas, fosfor, miedź, żelazo, wapń).

Kasztany na talerzu

Kasztany można podawać w różnych postaciach. Smażone, pieczone, suszone, duszone, a nawet surowe – smakują wyśmienicie. Mają wysoką wartość odżywczą i przyjemny, słodki smak. Kupując kasztany, dokładnie oglądajmy każdy z nich. Łupinka powinna być jednolita, gładka, bez pęknięć i plamek – tylko wtedy mamy pewność, że w środku nie ma robaka. Ugotowane w osolonej wodzie z dodatkiem jarzyn, kasztany bardzo dobrze komponują się z pieczoną kaczką bądź kurczakiem. Możemy je także upiec w piekarniku. Przedtem jednak nie zapomnijmy nakłuć ich skórki, w przeciwnym wypadku będą pękać i z hukiem wyskakiwać do góry, przez co mogą uszkodzić piekarnik. Z mąki kasztanowej upieczemy pyszny chleb, racuchy i inne wyroby cukiernicze.

Kasztany lecznicze

Kwiaty kasztana jadalnego zostały docenione i uwzględnione w „Kwiatowej terapii” doktora Edwarda Bacha – brytyjskiego lekarza, homeopaty. Według niego Castanea sativa to antidotum dla samotnych osób, które mają skłonności do depresji i stanów lękowych. W medycynie ludowej kasztan był stosowany w formie naparów i syropów, jako środek przeciwkaszlowy, łagodzący obrzęk stawów, koklusz, bóle reumatyczne. W medycynie rosyjskiej do dziś stosuje się wyciąg z liści kasztanowca, jako lek ściągający, przeciwdziałający krwawieniom z przewodu pokarmowego. Miód kasztanowy, choć nieco gorzkawy, ma właściwości wykrztuśne, pobudzające krążenie krwi, zalecany szczególnie osobom z anemią. W homeopatii natomiast macerat ze świeżych pączków kasztanowca jest zalecany na hemoroidy, żylaki, wrzody żylakowe oraz zapalenie tkanki łącznej.

Kasztany użytkowe

Skórkę i liście kasztanów bardzo często wykorzystuje się do produkcji szamponów koloryzujących, natomiast jego kwiaty służą do aromatyzowania tytoniu. Biorąc po uwagę wszystkie zalety kasztana jadalnego, nie możemy zapomnieć o drewnie z tego drzewa, które doskonale nadaje się na meble, podłogi, progi czy słupy telegraficzne.

Źródło: Wiadomości zielarskie 1992 nr 7 s. 10-11