Przepis kulinarny
Ciasto szpinakowe Autor: Iska   Data: 09.09.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1607
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4-5 porcji ? zł średni 60 min. ?

Składniki:

Ciasto: - 20 dag mąki pełnoziarnistej (ciemnej), - 10 dag margaryny, - szczypta proszku do pieczenia, - sól, - 1 jajko. Farsz: - torebka mrożonego szpinaku, - 1 czosnek, - 1 cebula, - opakowanie sera Feta, - 2 pomidory, - kubeczek kwaśnej śmietany, - 3 jajka, - sól, - pieprz.

Jak przyrządzić?

Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć na 15 min do lodówki. Rozlepić na posmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym białkiem i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Zapiekać około 15 min. Pokroić drobno cebulę i czosnek i obsmażyć na tłuszczyku. Dodać szpinak i dalej smażyć, dodać ser Feta, pokrojone pomidory i śmietanę, rozbełtane z solą i pieprzem jajka. Farsz obsmażyć aż stanie się jednolitą masą. Przełożyć do zapieczonego ciasta, piec aż do momentu gdy ciasto będzie kruche i zacznie się zarumieniać. Podawać na ciepło.

Potrzebne przybory:

Piekarnik, patelnia, blacha, miska do zagniecenia ciasta.

Jak podawać?

Na ciepło, można niezłe winko dorzucić :)

Uwagi:

Bardzo dobre i nawet ci co nie lubią szpinaku są zaskoczeni!

Czas przygotowania:

Lepiej zacząć od farszu, zeby był gotowy do przełożenia po wstępnym zapieczeniu ciasta.

« Powrót