Felieton kulinarny
Pieprz - trzy smaki
Autor:   Data: 24.06.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/felietony/pieprz-trzy-smaki-o_1609

Pieprz jest bardzo popularną i cenioną przyprawą. Znajdziemy go w każdej kuchni. Pieprz nie tylko poprawia smak potraw, ale także ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Oto kilka ciekawostek o tych malutkich kulkach znanych na całym świecie.

Pieprz czarny

Jest najbardziej popularnym rodzajem pieprzu, uzyskiwany z niedojrzałych owoców. Zerwane grona suszy się w słońcu lub na małym ogniu, aż ich skórka się zmarszczy. Po oddzieleniu od szypułek, nasionka zostają przesiane przez sito. Owoce pieprzu zawierają piperynę. Piperyna to alkaloid, który wpływa drażniąco na błonę śluzową żołądka i przyspiesza wydzielanie soków trawiennych. W ten sposób pobudza apetyt, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych i pomaga w niestrawności. Niektórzy twierdzą, że spożywanie pieprzu ma korzystny wpływ na pracę serca.

Pieprz biały

Uzyskiwany jest z dojrzałych owoców o jaskrawoczerwonej barwie. Obierane na mokro grona, zostają następnie poddawane suszeniu i przesianiu w celu pozbycia się zanieczyszczeń. Pieprz biały ma delikatniejszy smak, bo piperyna zostaje usunięta wraz ze skórką. Dzięki temu pieprz biały bardzo często wzbogaca smak nie tylko dań mięsnych i warzywnych, ale także deserów. Idealnie pasuje do pierników i korzennych ciasteczek. Pieprz biały pochodzi z Indii i tam też produkowany jest na skalę światową. Jego subtelny smak i charakterystyczny aromat znajduje szerokie zastosowanie w gastronomii.

Pieprz zielony

Pieprz zielony powstaje z niedojrzałych owoców, u których białe jądro nie zostało jeszcze w pełni wykształcone. Owoce zalewane solanką zamyka się w puszki i sterylizuje. Czasami poddawany jest suszeniu bądź liofilizacji. Pieprz zielony ma charakterystyczny ziołowy zapach i smak. Nie jest tak ostry jak pieprz czarny ze względu na to, że zostaje przetworzony, zanim zdąży dojrzeć. Świeży pieprz zielony jest bardzo trudny do kupienia, ale za to pojawia się jako panierka do salami, albo dodatek do musztardy. Największą popularnością cieszy się w Tajlandii, tam wykorzystywany jest do pikantnych past i sosów.