Przepis kulinarny
Tarta z szynką i jajkami Autor: Zuza Gałuszka   Data: 04.07.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/tarta-z-szynka-i-jajkami-o_1616
Francuski patent na zapiekanie majonezu może wydawać się nieco egzotyczny, ale proszę mi wierzyć, Francuzi mają rację. Są takie potrawy, w których majonez na ciepło nie tylko nie razi, ale pasuje wyśmienicie. Tarta z szynką i jajkami na twardo jest takim przykładem. Ciasto jest proste, farsz szybki, jedynie pieczenie zajmie nam 40 minut. Tarta jest wyjątkowo sycąca i kaloryczna i nawet upieczona w niedużej foremce nakarmi 4 osoby.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 25 zł średni 45 min. wysoka

Składniki:

35 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 1 żółtko, sól, 2-3 łyżki wody, 25 dag szynki, 4 jajka, 25 dag majonezu, 1 pęczek dymki, kilka gałązek zielonej pietruszki, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Zimne masło kroimy na stolnicy na mniejsze kawałki. Na to sypiemy mąkę, dodajemy żółtko i szczyptę soli i zagniatamy ok. 3 minut, dopóki ciasto nie uzyska odpowiedniej konsystencji i przestanie lepić się do rąk. Z ciasta lepimy kulę , a następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Pilnujmy, by brzegi ciasta podnieść na wys. około 2 cm. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasta nie przypiekamy, musi się tylko lekko zarumienić. Kiedy się upiecze, odstawiamy. Teraz czas na nadzienie. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w kostkę. Dymkę i zieloną pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na tartę i pieczemy w tej samej temperaturze przez około 20 minut. Tartę podajemy gorącą posypaną posiekana dymką.

« Powrót