Przepis kulinarny
Cannelloni z serami, szpinakiem, orzechami i migdałami Autor: punia   Data: 28.01.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16419
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 40 min.

Składniki:

21 rurek cannelloni, 700ml mleka, 500g sera ricotta, 150g startego parmezanu, 150g sera gorgonzola, 100g sera pecorino, 150g szpinaku, 80g orzechów włoskich, 80g migdałów, 40g masła, 30g mąki, 30g oliwy z oliwek,

Jak przyrządzić?

Najpierw zajmujemy się orzechami i migdałami. Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na parę/naście minut. Po upływie tego czasu obieramy je ze skórki, po czym prażymy delikatnie na suchej patelni, lub w piekarniku. Następnie zawijamy je w ściereczkę i rozdrabniamy delikatnie, np tłuczkiem do mięsa.Orzechy włoskie prażymy jak migdały, zawijamy w ściereczkę i pocierając staramy się usunąć z nich skórkę. Następnie je także rozdrabniamy(tym razem "ręcami", orzechy nie są tak twarde jak migdały). Szpinak (świeży!) myjemy i zostawiamy do wyschnięcia, w tym czasie możemy się zająć tarciem parmezanu i peccorino. Suchy szpinak kroimy w niezbyt cienkie paski, następnie podsmażamy przez parę minut na oliwie, pod sam koniec dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Zostawiamy do przestygnięcia. W sporej misce mieszamy ricottę z połową parmezanu, szpinakiem, orzechami i migdałami, solimy i pieprzymy. Teraz najtrudniejsza część przepisu, czyli nadziewanie cannelloni. Nie musimy ich na szczęście wcześniej obgotowywać, ale i tak jest to zadanie wymagające ogromnej zręczności manualne.Ja nadziewam za pomocą noża, najpierw wpychając farsz od jednej strony, potem od drugiej. Nadziany makaronik układamy na jakimś blacie i bierzemy się za sos, rozgrzewając jednocześnie piekarnik do temperatury 180 stopni. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mocno mieszając dolewamy mleka. Pilnujemy, co by nie powstały grudki. Uwaga, sos będzie miał dość luźną konsystencję i taka ma ona być, przestrzegam przed dosypywaniem mąki! Kiedy wszystko już się ładnie połączy i podgrzeje, dodajemy gorgonzolę pokrojoną na kawałki i pozostałe pół parmezanu. Mieszamy wszystko na maleńkim ogniu, aż sery się rozpuszczą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy połowę sosu, układamy cannelloni i zalewamy drugą połową. Zapiekamy ok 40 minut. Na talerzu posypujemy danie świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy dobrej jakości oliwą. Podajemy ze schłodzonym białym pół/wytrawnym winkiem. Smacznego!

Czas przygotowania:

Czas gotowania uwzględnia jedynie czas pieczenia cannelloni. Ile czasu zajmują wszystkie przygotowania, tego nie wiem. Wiele tu zależy od naszych zdolności manualnych;) Powiedzmy, że pół popołudnia należy sobie zarezerwować ;)

« Powrót