Przepis kulinarny
Koettbullar, czyli szwedzkie pulpeciki Autor: k0m0r   Data: 09.02.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16487
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2-3 12 zł średni 60 min. raczej duża (smażone w głębokim tłuszczu)

Składniki:

1/2kg mięsa mielonego (mieszanego), pęczek natki pietruszki (lub koperku), kajzerka namoczona w mleku, pół szklanki śmietany 18%, spora cebula, ząbek czosnku, jajko.

Jak przyrządzić?

Na początek nastawiam w sporym garnku wodę do zagowania. Drobno siekam cebulę i natkę (lub koperek - pamiętam o usunięciu łodyg), dodaję do mięsa razem z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie mieszam. 1/3 powstałej masy wrzucam do blendera, dodaję jajko, śmietanę oraz nasiąkniętą mlekiem bułkę. Miksuję na gładką, płynną masę - powinna mieć taką konsystencję, aby bez problemów dało się ją wylać z blendera (jeśli wyszła zbyt gęsta, dolewam trochę mleka). Powstałą masę wlewam do reszty mięsa i dokładnie mieszam. Formuję ręką małe pulpeciki (im mniejsze, tym lepiej) i wrzucam na wrzątek. Gotuję na małym ogniu 30 minut. Ugotowane pulpeciki wykładam na talerz i pozostawiam do przestygnięcia - aby "wypociły" nadmiar wody. Rozgrzewam na patelni sporo oleju (tyle, aby pulpeciki były do połowy zanurzone). Wrzucam pulpeciki na bardzo gorący olej i smażę, często potrząsając patelnią, aż z wierzchu będą ciemnobrązowe. Pulpeciki przyrządzone w ten sposób będą miękkie i jędrne w środku, a ekstra-chrupiące na zewnątrz - czyli dokładnie takie, jak być powinny.

Potrzebne przybory:

Blender, ostry nóż do siekania ziół.

Jak podawać?

Najlepiej smakują w towarzystwie słodko-kwaśnych buraczków na zimno (przepis w dziale "Sałatki i jarzyny").

Uwagi:

Użyte zioła powinny być oczywiście świeże. Przygotowanie nastręcza trochę problemów przy mieszaniu mięsa i formowaniu pulpecików - trzeba się upaprać po same łokcie. Aha, przestrzegam przed kupowaniem mięsa mielonego paczkowanego (zazwyczaj nazywa się to "mięso mielone kulinarne") - jest o wiele bardziej lepkie od "świeżego", co sprawia problemy przy formowaniu pulpetów.

Czas przygotowania:

30 minut pracy, 30 minut czekania.

« Powrót