Przepis kulinarny
Zapiekanka z czarnymi oliwkami i zieloną papryką Autor:   Data: 02.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/zapiekanka-z-czarnymi-oliwkami-i-zielona-papryka-o_1650
Zapiekanki ziemniaczane należą do kategorii dań tanich i pomysłowych. Tak jest i w tym przypadku. Kilka czarnych oliwek i zielona papryka spowodują, że ziemniaki zapieczone pod kołderką z jajek i sera nabiorą szlachetnego smaku. Wytrawne danie, pełne dodatkowych smaków pomidorów, kminku, papryki czy oregano, mimo swojego wegetariańskiego charakteru, śmiało można podać na uroczysty obiad.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 22 zł średni 50 min. średnia

Składniki:

1 zielona papryka, ½ cebuli, 2 ząbki czosnku, ½ kg ziemniaków, 1 pomidor, 8 oliwek (najlepiej czarnych), 10 dag ostrego sera żółtego, 5 jajek, 3 łyżki mleka, 1 łyżka oleju, ¼ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki oregano, 1/3 łyżeczki mielonego kminku, sól, pieprz, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka bułki tartej do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Paprykę i cebulę kroimy w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Na gorącym oleju smażymy czosnek, cebulę i paprykę przez ok. 5-7 minut. Odstawiamy. Ugotowane na półtwardo ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Pomidor parzymy, by obrać go ze skórki i kroimy w kostkę. Mieszamy z pokrojonymi w plasterki oliwkami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie obsypujemy bułką tartą. Układamy w nim najpierw plasterki ziemniaków, potem warstwę cebuli z papryką, następnie pomidor z oliwkami a na końcu starty żółty ser. W misce rozbijamy jajka, roztrzepujemy je z mlekiem i wszystkimi przyprawami. Taką masą polewamy warzywa. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 30 minut. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Podajemy na gorąco.

« Powrót