Przepis kulinarny
Flaki Kuronia Autor: Arnold   Data: 14.02.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16503
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni min.

Składniki:

1,5 kg flaków wołowych (oparzonych i oczyszczonych), 2 litry rosołu lub wody, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 2 pory, 70 g masła, 2 łyżki mąki, 1 cebula, 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,

Jak przyrządzić?

Najlepiej zacząć przygotowywanie flaków poprzedniego dnia. Szorujemy je, czyścimy, dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem, gotujemy około kwadransa. Odcedzamy. Ponownie zalewamy wrzątkiem, ale teraz już używamy do tego przygotowanego wcześniej rosołu. Gotujemy na małym ogniu przynajmniej 4 godziny. W razie ubywania rosołu, uzupełniamy go wrzątkiem. Flaczki muszą być miękkie. Po ugotowaniu, flaki cieniutko kroimy na paseczki i wrzucamy z powrotem do rosołu. W rondelku, w małej ilości wody gotujemy umyte, obrane i pokrojone w słupki jarzyny z dodatkiem łyżki masła: seler, por, marchewkę i pietruszkę. Gdy są miękkie dodajemy je do flaczków. Cebulę obieramy, kroimy w kotkę i dusimy na maśle, dodajemy później mąkę i robimy zasmażkę, rozprowadzając ja niedużą ilością rosołu z flaczków. Dolewamy zasmażkę do flaków i przyprawiamy je. Gdy już zgodnie ze swoimi upodobaniami dodamy przyprawy solimy flaczki i gotujemy je na małym ogniu przez 20 minut.

Uwagi:

Rada: Jeżeli używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

« Powrót