Przepis kulinarny
Bigos po zamojsku Autor: kasiab   Data: 21.02.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16537
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
dużo średni ok.140 min min. chyba sporo ale co tam

Składniki:

Mała główka kapusty białej, woreczek kapusty kiszonej, 0,3 l rosołku drobiowego, 3 cebule, dużo mięska może być z kości ale najlepiej im więcej różnych rodzajów tym lepiej, grzybki jeśli ktoś chce, koncentrat pomidorowy, tradycyjne przyprawy do bigosu (liście laurowe - 5, ziele - 5, pieprz - 7.

Jak przyrządzić?

Kapustę białą poszatkować, zalać zimną wodą i gotować do miękkości, kiszoną wypłukać, pokroić i również gotować do miękkości. Ugotowane kapusty odcisnąć z wody i przełożyć do brytfanki. Mięso pokroić i całość podsmażyć, dusić, pod koniec do tego mięsa dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz grzybki, ja zawsze daję ugotowane (zawsze mam zamrożone a nie suszone, ale kto co ma). Więc do kapusty dodać wszystko co dusiliśmy razem z powstałym "sosem" bo on jest bardzo pyszny. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Potem uwaga - wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i przez 1 godzinę piec pod przykrywką. Po upływie tego czasu wyjąć i polać rosołkiem oraz dodać koncentrat pomidorowy (3 - 4 łyżki), jeśli ktoś lubi dać przyprawę do bigosu to też można. Wymieszać wszystko i oczywiście spróbować, jak trzeba to doprawić. Po 0,5 godz. zdjąć przykrycie i piec dalej od czasu do czasu mieszając. Kapustka musi się nam zarumienić i od razu mięsko też skorzysta ale trzeba uważać, żeby nie przypalić. Piec jeszcze z 30 - 45 minut, a z resztą można dłużej, trzeba tylko pilnować, żeby nie przesuszyć.

Potrzebne przybory:

Szatkowniczka, garnki:), ...itp. oraz talerze, talerze, talerze

Uwagi:

Jak zrobię ten bigosik to nie ma go w 2 dni, można jeść i jeść a mój mąż to jest wniebowzięty. Pamiętajcie tylko, żeby go nie przypalić i nie przesuszyć. Taki pieczony w piekarniku ma inny smak i złocisto - brązowy kolorek.

« Powrót