Przepis kulinarny
Buraczkowa słodko-kwaśna pycha! Autor: pat   Data: 27.02.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16557
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
5 zł średni 3o min min.

Składniki:

4,5 ziemniaków, 2 duże buraki, 1 duża marchew, kwaśna śmietana, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, łyżka cukru, kostki bulionowe.

Jak przyrządzić?

Obrać wszystkie warzywa. Ziemniaki pokroić w kostkę a buraki i marchew zetrzeć na tarce na najgrubszych oczkach. Do garnka z wodą wrzucić ziemniaki, starte warzywa i kostki bulionowe, dodać kwasku(koniecznie, żeby buraczki nie straciły koloru:) i gotować do miękkości ziemniaków. Dodac cukru, pogotowac chwilke. Zaprawic smietana tak aby sie nie zwazyla:)

Uwagi:

Pamiętajcie, że każdy robi indywidualnie do swego smaku i można zmienić proporcje cukru i kwasku. Należy jednak pamiętać, że smaki te mają się mniej więcej równoważyć. Zupa jest naprawdę wciągająca, ciągle można ją jeść. Warto spróbować.

« Powrót