Przepis kulinarny
Ravioli z trzema rodzajami sera i orzeszkami piniowymi Autor:   Data: 04.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/ravioli-z-trzema-rodzajami-sera-i-orzeszkami-piniowymi-o_1657
Włoskie połączenie serów i orzechów. Ravioli, czyli włoskie pierożki z ciasta makaronowego to pomysł na obiad prosto ze słonecznej Italii. Wyjątkowego smaku nada połączenie serów z orzeszkami pinii i sos maślany z nutką mięty.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
5 28 zł średni 105 min. wysoka

Składniki:

500 g mąki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 5 jajek XL, 200 g sera ricotta, 100 g niebieskiego sera pleśniowego, 40 g startego parmezanu, 25 g orzeszków piniowych, 200 g masła, 20 listów świeżej szałwii, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Zacznij od przygotowania ciasta. Połącz ze sobą w malakserze mąkę, oliwę i jajka, dodając 2 łyżeczki soli. Z gotowej masę uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum godzinę. Następnie upraż na suchej patelni orzeszki piniowe i połowę wymieszaj z serami w miseczce na gładką masę. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 5 części. Każdą część cienko rozwałkuj w dłuższe prostokąty o szerokości ok. 10-12 cm. Wzdłuż jednej z dłuższych krawędzi nakładaj farsz, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Przykryj ciasto z farszem drugą częścią prostokąta, a następnie przy pomocy karbowanego radełka – wykrój niewielkie, kwadratowe pierożki. Umieść pierożki na obsypanej mąką tacy, gotowe do ugotowania. W małym rondelku rozpuść masło, dodaj liście szałwii i podsmaż całość przez około minutę. Ravioli gotuj 2 minuty w osolonej wodzie, aż pierożki wypłyną na powierzchnię. Pierożki najlepiej smakują od razu po ugotowaniu. Odcedzone ułóż na talerzu, polej masłem z szałwią i posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi.

« Powrót