Przepis kulinarny
Kurczak na ostro w marynacie z tequili i limonki Autor:   Data: 04.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/kurczak-na-ostro-w-marynacie-z-tequili-i-limonki-o_1658
Propozycja tylko dla dorosłych. Kurczak to jedno z najczęściej przyrządzanych mięs w Polsce. Jeżeli znudziły się wam proste, sprawdzone przepisy, to polecam przyrządzić kurczaka na ostro w marynacie z tequili i limonki. Uwaga! Ze względu na sporą dawkę alkoholu danie nie nadaje się do podawania dzieciom.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3 25 zł średni 120 min. średnia

Składniki:

pierś z kurczaka, ¼ szklanki tequili, sok z 2 limonek, łyżeczka oliwy z oliwek, ¼ łyżeczka kuminu, ½ łyżeczka sproszkowanego chili, 1 świeża, ostra papryczka – posiekana w drobną kostkę, 2 ząbki czosnku.

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki poza piersią z kurczaka umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. Następnie do marynaty wkładamy kurczaka, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i przysmażamy pierś – około 4-5 minut na każdą stronę. Gdy nabierze koloru, delikatnie przekrawamy pierś na mniejsze kawałki. Zmniejszamy ogień, dodajemy marynatę i smażymy przez około 10 minut. Usmażoną pierś przekładamy na talerz. Najlepiej smakuje ze świeżą sałatą, pomidorami i ogórkiem. Pierś można również podawać z pieczonymi ziemniakami.

« Powrót