Przepis kulinarny
Sałatka z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i fetą Autor:   Data: 05.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/salatka-z-orzechami-wloskimi-suszonymi-pomidorami-i-feta-o_1662
Lekka przekąska do przygotowania w 20 minut. Podstawę tej sałatki stanowi sałata little gem. Jest ona zbliżona w smaku do sałaty rzymskiej, ale little gem jest nieco bardziej soczysta i miękka. Obie mają w sobie słodycz z delikatną nutą goryczy i są niezwykle odświeżające. W połączeniu z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami, fetą i lekkim dressingiem, będzie dobrym pomysłem na lunch.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 16 zł średni 20 min. średnia

Składniki:

40 g orzechów laskowych, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny, sól, czarny pieprz, 35 g suszonych pomidorów, 3 dymki, 100 g sera feta, 3-4 liście sałaty gem (opcjonalnie sałaty rzymskiej).

Jak przyrządzić?

Umyj wszystkie warzywa. Rozłup orzechy i upraż na patelni lub w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Porwij sałatę na drobne kawałki, pokrój drobno pomidory i dymkę. Pokrój ser feta w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj pieprz i sól. Skrop sokiem z cytryny i dodaj oliwy z oliwek. Ponownie wymieszaj.

« Powrót