Przepis kulinarny
Kremowa zupa kalafiorowa Autor:   Data: 05.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/kremowa-zupa-kalafiorowa-o_1663
Pyszny i zdrowy przepis na pierwsze danie. Zupy są bardzo odżywcze i zdrowe. Powinny pojawiać się na naszych stołach przynajmniej raz w tygodniu. Dziś proponuję przepis na pyszną, kremową zupę z kalafiora, który jest bogaty w witaminy i minerały. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje wyjątkowo.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 13 zł średni 60 min. średnia

Składniki:

jeden dorodny kalafior, 2 marchewki, cebula, 3 łyżeczki masła, 1,5 l wywaru z kurczaka, 4 łyżeczki mąki, 3 szklanki mleka, 2 ½ łyżeczki śmietany do zup, natka pietruszki, liście laurowe, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Marchewkę i cebulę siekamy na małe kawałki, a następnie porcjujemy kalafior. W dużym garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Po około trzech minutach dorzucamy marchew i kalafior. Zalewamy wszystko wcześniej przygotowanym bulionem z kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem, natką pietruszki oraz liściem laurowym. Gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut. Do oddzielnej miseczki wlewamy mleko i mąkę. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. W rondelku rozpuszczamy łyżeczkę masła, a następnie dodajemy zmiksowaną mąkę i mleko. Gotujemy przez chwilę na dużym ogniu – pamiętajcie o szybkim mieszaniu! Następnie dolewamy nasz sos do zupy i gotujemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik, dodajemy ostatni składnik – śmietanę i gotowe.

« Powrót