Przepis kulinarny
Losos w sosie koperkowym Autor: Aleks   Data: 22.03.2008
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=16652
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2-4 średni 30 min min.

Składniki:

filet z łososia (połówka ryby), sok z cytryny, 1/4 kostki masła + 2 łyżki do smażenia ryby, czubata łyżka maki, ok szklanki wody, łyżka śmietany, sol(jarzynka), pieprz, siekany koperek.

Jak przyrządzić?

Filet myjemy i kroimy na mniejsze kawałki ok 3 cm; skrapiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem (możemy zostawić go na kilka minut lub od razu smażyć). Rozgrzewamy 2 łyżki masła na patelni a następnie smażymy rybę, przekładamy do naczynia i wkładamy do piekarnika na ok 15-20 min w temp. 200 stopni C. W tym czasie możemy zacząć sos. Rozpuszczamy masło w rondelku, następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy następnie zalewamy zasmażkę zimną wodą i mieszamy aż zacznie się gotować i zgęstnieje (uważajmy aby nie dodać za dużo wody). Kiedy sos zacznie się gotować, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą i pieprzem, następnie dodajemy śmietanę, należy uważać, żeby się nie zważyła(ja miksuję wszystko ręcznym mikserem) na koniec dodajemy koperek według uznania im więcej tym lepiej. Rybę wyjmujemy na talerze i polewamy sosem.

Uwagi:

Najlepsze z ziemniakami i świeżą surówką.

« Powrót