Przepis kulinarny
Pancakes z jagodami i syropem klonowym Autor:   Data: 07.09.2013
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/pancakes-z-jagodami-i-syropem-klonowym-o_1668
Pyszne amerykańskie placuszki z owocami. Pancakes, czyli amerykańskie placuszki to najczęściej spożywane śniadanie w Stanach. Zajadają się nimi zarówno dzieci jak i dorośli. Pancakes różnią się od zwykłych naleśników grubością oraz dodatkami, z jakimi najczęściej się je podaje. Jedno jest pewne: taki pożywny posiłek na początek dnia to rozpusta dla podniebienia i dawka energii.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 10 zł średni 20 min. wysoka

Składniki:

szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 i 1/2 szklanki maślanki, 1/4 szklanki mleka, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, szczypta soli, 3 łyżki roztopionego masła plus masło do smażenia lub olej, syrop klonowy lub inna polewa wg uznania, 2 szklanki jagód lub borówek.

Jak przyrządzić?

Wymieszaj w jednej miseczce składniki suche. W drugiej roztrzep jajko, połącz z maślanką i mlekiem, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami za pomocą miksera lub trzepaczki. Na koniec dodaj owoce. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni z masłem lub olejem, aż urosną i lekko się zarumienią. Gotowe placuszki ułóż jeden na drugim, polej syropem klonowym lub inną polewą według uznania.

« Powrót